10 Mart 2009 Salı

Sahil'den...



sahil boyunca park yapmılşar,genelde çocukların bindiği atlı karınca tarzı şeyler..farklı bir sosyal yaşam olmadıgı için,hafta sonları aileler,gençler,yaşlılar herkes sahilde..büyükler patlamış mısır yerken,küçükler etrafta koşuşturuyorlar..
sahil'de elbette olmazsa olmaz çay gelenegi...azerilerin çay anlayışları farklı,çayı şekerli içmiyorlar,çay servis edilirken yanına istediğiniz türden recelleri söylüyorsunuz masanız döşeniyor...küçük bir porselende servise hazır cay,servis tabagı,ışıl ışıl receller...soğuk havada iyi geliyor insana...şekersiz çay olayı iyi çünkü azerilerin çayı acı,arap çayı gibi...eşimin Qatardan getirdiği çaylara yakın bir tadı var..

9 Mart 2009 Pazartesi

Bisküvili Pasta

evdeki imkanlarla gayet basit ve leziz bir tatlı..
kadınlar günü sebebiyle baküde 9 mart resmi tatildi,evde eşim olunca tatlısız olmazzz...çok pratik bir tatlı hepi topu yarım saatimi almadı.deneyin,afiyet olsun..
  • malzemeler
  • 1 paket kakaolu pötibör bisküvi
  • 1 paket sade pötibör bisküvi
  • 1 paket kakaolu puding
  • 1 yemek kaşıgı tereyağ
  • 50 gr bitter çikolata(olmasada olur)
  • yapılışı:pudingi pişirin,kaynadıktan sonra çikolata ve tereyağınıda ekleyin.bir müddet soğuduktan sonra,bisküvileri sırasıyla pudinge bulayıp dik şekilde dizin.bir kakaolu,bir sade şeklinde.ben bir sırada şaşırmışım,hemen farkediliyor:))keserkende verevine kesinki,bu şekil ortaya çıksın...afiyet olsun..


Yayla Çorbası



baküde yoğurda katık diyorlar,ve maalesef henüz tüm markaları denemiş olmama rağmen doğru dürüst bir yogurt bulamadım..ilk adındıgı gün lezzetleri güzel,fakat sonra değişik bir kokuları oluyor..ankarada çoğu zaman hazır yoğurt aldıgım için burda anne usulu mayalama yapmak pek işime gelmedi,sadece kızımın yiyecegi yoğurtları kaselere mayalıyorum,ve yogurdu çorba olarak tüketiyorum,şööyyleee kaşık kaşıkkk bir yoğurt yemeye hasretim anlayacagınız...

bugünse mönüde,yayla çorbası,fırında tavuk ve bisküvili pasta var.çorbanın tarifi şöyle:

  • 1 yumurta
  • 1 büyük kase yoğurt
  • 1 çay bardagı pirinç(aşurelik yarmada olabilir)
  • yarım çay bardagı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşıgı un
  • 2 yemek kaşıgı tereyağ,nane
  • yapılışı:çelik tencereye pirinçleri alın,nişastası gidene kadar güzelce yıkayın,üstüne yumurtayı,unu,yoğurdu ekleyip çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar çırpın,sonra su ekleyerek ocaga alın,kaynadıktan sonra nohutlarıda ekleyerek biraz daha ocakta tutun.eğer çorbanızı hemen içmeyecekseniz pirinçleri çok pişirmeden çorbanın altını kapatın,ve kesinlikle kapak kullanmayın çorba kesilir.tuzunuda en son ilave edin.ayrı bir tavada tereyagını eritin,naneyi ekleyin,fazla durdurmadan ocaktan alın,servis yaparken üstünü süslemede kullanın...afiyet olsun..

7 Mart 2009 Cumartesi

Targovi'den...



yaklaşık 3 aydan beri baküde yaşıyorum.nasıl bir yer hayal etmiştim şimdi hatırlanmıyorum,ama beklediğimin çok çok daha üstünde bir yerle karşılaştım,sevindim..tek dezavantajımın baküye kışın gelmek bir şanssızlık oldugunu düşünüyorum.ayrıca baküde yaşayan 30 bin türk nüfüstan(duyduguma göre)gördüğüm türk sayısı toplasanız bir elin parmaklarını gecmez ..peki nerde bu türkler...artık ramstore de türk avına çıkmıyorum belki de ondan...evet burdaki hayata alıştım...


bu fotograflar bakünün merkezi targovi'den..bütün ünlü markalar,gençler,ankaranın kızılayı gibi...sahile de yakın...

bir ayrıntı:bir ülkenin kızları bu kadarrrr mııı bakımlı olurrr,bu kadarmı full makyaj,full kıyafet,aksesuar,saçlar...şaşırttı beni azeriler..merak edenler için söyleyeyim erkeklerde aynı bakımı göremedim...

koskoca şehirde bir tane bile alışveriş merkezi olmaz mı?yokkkk..alışveriş merkesinden anladıkları,kıytırıktan ticaret merkezi,o da uyduruktan hediyelik eşya satan magazalar....



burası da genellikle türklerin geldiği merkezde bir cafe...

Fasulye Pilaki



en sevdiğim salatalardan biridir,barbunyalısını pek sevmem...bol zeytinyağ,limon,yeşillik
pilakinin sırrıdır..bana göre pilaki kesinlikle kurusoğanla yapılmalı,yumurtayı ise arzuya göre ekleyip,çıkarabilirsiniz...önceleri genelde yemeklerin yanında servis edilirken,hanımlar cay sohbetlerinin yanında salata olarakda servis ediyor ki bence en şahanesi sıcak pogacanın yanında,cayla beraber...

5 Mart 2009 Perşembe

Revani

yine krizim tuttu...

güya bugün hafif birşeyler yapıp akşam yemegini geciştirecektim...ne bileyim peynirli sezar salata felan keserdi...sonra ne ara girdim mutfaga ne ara yaptım bu revaniyi hatırlamıyorum...aceleden nerdeyse şerbetinide sıcak sıcak döküp yiyecektim desem yalan olmaz..herşey ebrunun uyumasıyla başladı...buzdolabında duran irmik gözüme çarptı,sonra irmikkk helvasııııı hemde sütlüüü dedim,sonra baktım süt yok..ee o zaman revaniiii ,hemen malzemelere geçiyorum...tarif kimseye ait değil,ezberden yapılmış bir tatlı..
  • 4 yumurta
  • 1 su b. toz şeker
  • 1 su b. irmik
  • 2 su b. un
  • 1 çay vardagı kırılmış ceviz içi
  • 1 limon kabugu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • şerbeti için 4 subardagı şekere,4 su bardagı su ve yarım limon sıkıp kaynatıyoruz.
  • Karıştırma kabına yumurtaları kırın.Üzerine toz şekeri alarak mikserle çırpın. Daha sonra diğer tüm malzemeleri ekleyerek karıştırıp fırın kabına dökün. 180 derecede pişirin.şerbet ılık,tatlı sıcak olacak( fırından çıktıktan sonraki ilk sıcaklıgını atacak)şerbet dökmeden önce,mutlaka dilimleyin..afiyet olsun..