28 Mart 2009 Cumartesi

Hamur Kızartması



Herkesin hamur kızartmasıyla ilgili bir anısı muhakkak vardır...eskiden belkide bilinmediğinden annelerin yaptıgı en kolay hamur işiydi...eskiden dememe bakmayın ben hala bayılırım..benim anılarım ise şöyle..
özellikle pazar sabahları bu kokuyla uyanırdık...sofra hazır,çay demlenmiş olurdu,eğer hamur bitmediyse ben yardım ederdim anneme,o kadar çok olurdu ki,büyük tabaga üst üste dağ gibi yığılırlardı,sıcak sıcak yana yana atardım ağzıma.ve sofraya oturunca bayılana kadar yerdik...
sonraa kulakları çınlasın arkadaşım esmer elif(ben beyaz tenli oldugum için beyaz eliftim,o esmer elif:))yapardı en çok.lise yıllarında evlerimiz yakındı,sanki başka hiçbirşey yapamıyor gibi,o bana gelince ben ona gidince birbirimizi gaza getirip hadi hamur kızartalım der,girişirdik...o çerez gibi yediği yeşil zeytinleriyle yerdi,ben patates salatasıyla..sonrada uzun uzun gülerdik,konuşurduk,sana krallara layık sofra kurdum derdi...
sonraaa annemin arkadaşı kadriye teyze yapardı,kahvaltıya çağırırdı..mutfaktaki masada,güzel manzarayla beraber hem yedirir,hem güldürürdü...uyuşuk biri için vay tapişik derdi,kaynanasına hacıııı beni yine sinirlendirme derdi,daha bir sürü şey...güzel günlerdi..evlendim,anneme geldiğimde hala çağırır saolsun...ama onun kadar güzel yapana da rastlamadım henüz...hakkını yemeyelim,kızartmanın ustası kadriye teyzedir benim için..
neyse lafı uzatmadan(daha ne kadar uzatabilirim arkadaşlarım gayet iyi bilir:)) tarife geceyim..
kalabalık bir grup için
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant kuru maya
  • tuz,un

hamur yumuşak kıvamda yoğurulur,mayası iyice geldikten sonra,kızgın yağda ve elde çok oyalanmadan,mayasını kaçırmadan hafiçe toparlanak kızarılır..hamur çok yumuşaksa şekillendirmek için sıvıyağdan yardım alınabilir.

3 yorum:

saliha sağdıç dedi ki...

benimde çok anım var bu hamur kızarmasıyla.. mesela en çok bizim tubanın annesi yapardı :)) adına da fos fos derlerdi :) heyy gidi lise yıllarıma döndüm :))

eldivenlerim dedi ki...

harika gözüküyorlar, pofuduk pofuduk, ellerine sağlık akadaşım......

elifinmutfagi dedi ki...

saliha-hepimizin lise yılları şahaneydi,iyiki beraberdik:))

ayşe-teşekkür ederim...