4 Mart 2009 Çarşamba

Kadınbudu Köfte




bugün sadece fotograf var,şimdi dooğrruu avrupa yakasını izlemeye gidiyorum..kızım uyudu,ve biraz uzanıp gülmek istiyorum,tarif yarına:))
diye yazmıştım en son..bugün tarifi yazabilirim.dünden ata kalanları da bugün öğlen halletmiş bulunmaktayım:))
  • 500 gr Kıyma
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • 2 Adet Soğan
  • 1 Kahve Fincanı Haşlanmış Pirinç
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
  • 1 Çay Kaşıgı kekik
  • maydanoz
  • Tuz
  • 2 yumurta(kızartmak için)
  • kıymanın yarısını ve soğanın tamamını az yağda kavurun.soğuduktan sonra diğer malzemelerle berabr güzelce yoğurun.ben içini pişmemiş sevdiğim için oldukça yassı bir görünüm verip yaptım,görünümü sizin zevkinize kalmış.hazırlanan köfteleri önce una,sonra yumurtaya beleyip kızartın..afiyet olsun

Mozaik Pasta



çocuklugumuzun vazgeçilmez pastası değilmidir?annemiz çok az çeşit tatlı bildiğinden midir,yoksa üç kardeş çok severek yediğimizden midir bilinmez,bizim evde dönüp dolaşıp bu tatlı yapılırdı..birde abimin bayıldıgı,nerdeyse tepsinin yarısını yediği kat kat pasta..basittir,ama çocukluktan arta kalan izleri en iyi tatlılar anımsatır insana..

bildiğiniz üzre benim tariflerim hep iki kişilik,hadi diyelim üç kişilik...bu tatlıda öyle,ama bu tatlıyı sadece ben yedim...eşim saolsun margarin yemediği için,hatta evede aldırmadıgı,dolapta gördüğünde çöpe attığı için gizli gizli margarin alıp yaptım,aslında tereyagda kullanabilirdim ama ne bileyim almışım artık...ee yalan söyleyecek halim yokya,br dilim yedikten sonra gelen soruya utana utana margarinle yaptım deyince bir daha yemedi..ama bu iş kime yaradı?bana:))iki günde hepsini afiyetle yedim...allahım nolurr kilo almıyımmm diyerek hemde:))


tarife gecsek?

malzemeler


  • 1 paket pötibör bisküvi

  • yarım paket margarin

  • 1 yumurta

  • 2-3 yemek kaşıgı ceviz

  • 3 yemek kaşıgı kakao

  • 1 su bardagından az pudra şekeri

  • 4 yemek kaşıgı süt(kıvam katı olursa artırabilirsiniz)

  • yapılışı:bisküvileri elinizle kırın,ama un ufak olacak şekilde değil,oldukça iri kalsınlar.diğer yanda bütün malzemeyi iyice yoğurun ,margarin parçaları kesinlikle kalmasın.kırdıgınız bisküvileri karışıma ekleyin,iyice harmanlayın bu rada isküvileri mümkün oldugunca kırmamaya özen gösterin.aliminyum folyoya sarıp,piramit şeklini verdikten sonra buzlukta bekletin...afiyet olsun..

Ezogelin Çorbası


bugünki mönüde aslında corba yoktu,kadın budu köfte salata şeklindeydi.fakat bir baktımki kadın budu için haşladıgım pirinçler bir hayli fazla...ne yapsa ne yapsam hiç brşey gelmiyor aklıma,sahi haşlanmış pirincle başka ne yapılabilir ki?bende artan pirinçlercen ezogelin yaptım,ne zamnki elimde kalanları değerlendirmek maksadıyla birşey yapsam pek hoşuma gitmez...her yemek için ayrı ayrı özenilmesi gerekir diye düşündüğümden belki..aman zaten sadece haşlanmış pirinci var diyerek sıvadım kolları...tarif saygıdeğer ustamız oktay ustamızın..ben şehriyenin ölçüsünü biraz kaçırmışım,aman dikkat bütün iş herşeyi ayarında yapmakta..hepinize afiyet olsun..



  • Malzemeler :

  • 3 çorba k.kırmzı mercimek

  • 3 çorba k.pirinç

  • 3 çorba k.bulgur

  • 1 soğan

  • 3 çorba k.un

  • 2 çorba k.salça

  • 3 çorba k.tel şehriye

  • 1 çorba k.tereyağı

  • pulbiber,nane,su,sıvıyağ

  • Hazırlanışı :
    İlk olarak mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan eklenerek sotelenir. Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre sotelendikten sonra üzerine şehriye eklenir. Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek kaynaması beklenir.(Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğu hesap edilerek su eklenir.) Kaynayınca üzerine haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.

3 Mart 2009 Salı

Ispanaklı Tavuk Sarma



ne zamandır aklımdaydı tavuk sarma yapmak...ama buzlukta gögüs eti yok,tüm tavuk var,markete de sırf gögüs almak için gitmeye üşendim,


vee hayatımın ilk bütün tavugunu hazır aldıgımız gibi butlarını,gögsünü felan ayırmayı becerebildim.hazır hayata alışmak işte bu yönden kötü...bir iki yırtık açsakda gögüste,sapasağlam kurtuldu elimden:))


ben baküde kendimi aştıgımı düşünüyorum,tavugu dövmek için aradım aradım birşey bulamadım(normal şartlarda et döveciyle bir defa vursan ezer gecer) en sonunda bilek kuvvetiyle tavuk etinide inceltmeyi başardım,neyse ki bu kadar cabanın sonunda eşimden şahaneeeee olmuşşşş sözlerini duydum,on yüz bin baloncuk yutmuş kadar sevindim:))gerçekten yapmanızı tavsiye ederim..

tarife gecmeden önce çok önemli bir ayrıntıyı eklemek isterim.eger bu yemegi ana yemek yapacaksanız ve kalabalıksanız en az 6 adet tavuk gögsünden yapmanız gerek.1 tavuk gögsünden 7 küçük rulo çıkardım ben.artık ordan siz hesap edin...


malzemeler

  • istege baglı sayıda kemiksiz tavuk gögsü
  • ıspanak(tavuk miktarına göre ayarlanmalı)
  • kuru soğan
  • tuz,karabiber,pulbiber,un
  • yapılışı:tavuk gögüslerini bıcakla yırtık açmayacak şekilde açın,et döveciyle vurup sarılacak kadar inceltin.diğer yanda kuru soğanları br miktar sıvıyagla soteleyin ama yemeklik gibi fazla olmasın hafifçe cevirin,üstüne doğranmış ıspanakları ekleyin,yüksek ateşteonlarıda suyunu bırakıp cekinceye kadar pişirin.tuz,karabiber ve pul biber ekleyip altını kapatın.ıspanaklı harç soğuduktan sonra tavuk gögüsünün üstüne yayıp rulo halinde sarın,ıspanagı fazla kaçırmayın ki içinden taşmasın,kızartırken kolay olsun.daha sonra una bulayıp az sıvıyağda iyice kızarana kadar pişirin,soğuduktan sonra keskin bir bıçakla dilimleyin.afiyet olsun..





2 Mart 2009 Pazartesi

Dereotlu Peynirli Krep


kahvaltıda olur,çocuklar okuldan gelince olur,yan komşunun getirdiği patates salatasının yanında olur,gece yatmadan olur,acıktın acelen var olur...bunları saymak bitmez...

krep her zaman olur..


her şekliyle...

bu seferki dereotlu-peynirli...

bunun birde tatlısı varki şahane,en yakın zamanda onu da yapıcam...

malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 su bardagı süt
  • 1 su bardagı un
  • 8 yemek kaşıgı sıvıyag
  • tuz,dereotu,peynir
  • ayran kıvamında olacak,ve altı kısık ocakta pişecek,eğer benim gibi aceleciyseniz altını açarsanız ocagın hafif kıtır olur krepleriniz.eğer yumuşak bir krepse isteginiz krepleri pişirdikten sonra ağzını bir kapakla kapatın,biraz bekletin..

Atıştırmalık Mantar



mantar tadını sevdiğim bir sebze evet..


ama mantar yemegi yaparken en zoruma giden şey mantarları iyice yıkamak,limonlu suda bekletmek,(ki suda bekletince sünger misali suyu cekiyor,pişerkende çok sulu oluyor)sap kısımlarını ayırmak felan filan...birde mantar görüntü itibariyle çok şık birşey değil,ama şık hale getirilebilmek elimizde.


bu tarifi daha önce eşimin sevgili kuzeni çiğdemin elinden yemiştim,ellerine sağlık çok lezzetliydi,yanlış hatırlamıyorsam bir ramazan sofrasıydı...

çiğdem sadece mantarın üzerine kaşar eklemişti,ben hem lezzet katsın hemde biraz dah şık görünsün diye ufak eklemeler yaptım.dilerseniz tarife gecelim.

mantarları iyice ovalayarak yıkadıktan,sap kısımlarını ayırdıktan ve limonlu suda beklettikten sonra,teflon bir tavaya az miktarda yağ koyup,mantarlar suyunu bırakıp cekinceye kadar pişirilir.daha sonra peynirler eklenipeynirlerde eriyince ocaktan alınır,maydanoz,ve kırmızı biber turşusuyla süslenir.afiyet olsun..